Den här webbplatsen använder kakor (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. En del av dessa kakor är tredjepartskakor. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att kakor används. Läs mer om kakor och hur du kan stänga av dem.

Till textinnehållet på sidan. Tryck Alt+S

Fondbetyg och ranking

Fondbetyg är ett bra och enkelt sätt att jämföra olika fonder. Fördelen jämfört med index är att betygen ger en mer rättvis bild av hur pass bra en fond går i jämförelse med andra liknande fonder.

Det finns behov av att hitta bra hjälpmedel för att kunna jämföra olika fonder. Historisk avkastning var tidigare det vanligaste urvalskriteriet när fondsparare skulle välja fonder. Men bra historisk avkastning är ingen garanti för att fonden kommer att gå bra även i framtiden.

Därför är fondbetyg eller rating, som det också kallas, ett mer komplett verktyg för att utvärdera fonder eftersom betygen utgår från den historiska avkastningen som har riskjusterats.

Det oberoende ratinginstitutet Morningstar jämför varje månad mer än 2 600 svenska och internationella fonder. Fondbetygen tas fram genom en objektiv matematisk beräkning och innehåller inga subjektiva åsikter om fonderna.

Kort om Morningstar Rating

  • Morningstar Rating är baserad på historiska utvecklingen för fondernas andelskurs, justerat för skillnader i risk och köp/säljavgifter. Betyget som visas är ett vägt genomsnitt av fondbetyget på tre, fem och tio år. Fonderna får inte vara yngre än tre år för att betygssättas av Morningstar.
  • Fonderna delas in i olika kategorier med liknande placeringsinriktning, till exempel "Svensk aktiefond, små bolag", "Latinamerika" eller "Räntefond, kort". Inom kategorierna jämförs varje fond med alla liknande fonder.
  • Högsta betyg är 5 stjärnor och ges till de 10 procent bästa fonderna i var och en av kategorierna. Morningstar rating uppdateras en gång varje månad.

Swedbank Roburs fondlista
Morningstar

Stäng Skriv ut