Vi använder kakor (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse på webben. Genom att besöka vår webbplats accepterar du vårt användande av kakor.

Till textinnehållet på sidan. Tryck Alt+S

Årets deklarationstips

2013-04-04

Deklarationen ska snart lämnas in och för att få pengar till midsommar ska du ha deklarerat senast torsdag 2 maj. Enklast är att deklarera elektroniskt. Tänk på att det finns nyheter i årets deklaration för dig som är fondsparare.

För att få pengar till midsommar ska deklarationen lämnas in via internet, mobil, sms eller telefon senast den 2 maj 2013. För bosatta utomlands är sista inlämningsdag 31 maj. Slutskattebeskeden skickas sedan ut någon gång mellan juni och december.

Nytt om fonder i årets deklaration

  • Skatten för fondinnehav betalas från och med i år in av fondspararen själv istället för att skatt tas ut av fondbolaget. 0,4 procent av värdet vid årets ingång redovisas som inkomst av kapital. Runt 3 270 000 personer har en schablonintäkt för fondandelar förtryckt i deklarationen. Den som inte har annan inkomst behöver inte deklarera. Det räcker att betala in den skatt som finns beräknad i deklarationen.
  • Även innehav på den nystartade sparformen investeringssparkonto hamnar under inkomst av kapital i deklarationen genom att en schablonintäkt beräknas och beskattas med 30 procent. Schablonintäkten står redan angiven i deklarationen. Den är lika med kapitalunderlaget multiplicerat med statslåneräntan 30 november året före (1,65 procent för årets deklaration). 206 000 personer har en schablonintäkt för investeringssparkonto. Alla schablonintäkter redovisas i deklarationens ruta nummer 50.
  • Kapitalinkomster under 200 kronor per år är skattefria.

Så deklarerar du dina fonder

Fondbolagens förenings guide till nya fondskatten

Samlade deklarationstips hos Swedbank

Stäng Skriv ut