Den här webbplatsen använder kakor (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. En del av dessa kakor är tredjepartskakor. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att kakor används. Läs mer om kakor och hur du kan stänga av dem.

Till textinnehållet på sidan. Tryck Alt+S

Årets deklarationstips

2013-04-04

Deklarationen ska snart lämnas in och för att få pengar till midsommar ska du ha deklarerat senast torsdag 2 maj. Enklast är att deklarera elektroniskt. Tänk på att det finns nyheter i årets deklaration för dig som är fondsparare.

För att få pengar till midsommar ska deklarationen lämnas in via internet, mobil, sms eller telefon senast den 2 maj 2013. För bosatta utomlands är sista inlämningsdag 31 maj. Slutskattebeskeden skickas sedan ut någon gång mellan juni och december.

Nytt om fonder i årets deklaration

  • Skatten för fondinnehav betalas från och med i år in av fondspararen själv istället för att skatt tas ut av fondbolaget. 0,4 procent av värdet vid årets ingång redovisas som inkomst av kapital. Runt 3 270 000 personer har en schablonintäkt för fondandelar förtryckt i deklarationen. Den som inte har annan inkomst behöver inte deklarera. Det räcker att betala in den skatt som finns beräknad i deklarationen.
  • Även innehav på den nystartade sparformen investeringssparkonto hamnar under inkomst av kapital i deklarationen genom att en schablonintäkt beräknas och beskattas med 30 procent. Schablonintäkten står redan angiven i deklarationen. Den är lika med kapitalunderlaget multiplicerat med statslåneräntan 30 november året före (1,65 procent för årets deklaration). 206 000 personer har en schablonintäkt för investeringssparkonto. Alla schablonintäkter redovisas i deklarationens ruta nummer 50.
  • Kapitalinkomster under 200 kronor per år är skattefria.

Så deklarerar du dina fonder

Fondbolagens förenings guide till nya fondskatten

Samlade deklarationstips hos Swedbank

Stäng Skriv ut