Den här webbplatsen använder kakor (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. En del av dessa kakor är tredjepartskakor. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att kakor används. Läs mer om kakor och hur du kan stänga av dem.

Till textinnehållet på sidan. Tryck Alt+S

Swedbanks kapitalförvaltare - vår historia

Var tredje svensk sparar i Swedbanks fonder. Vi har jobbat med fonder och fondsparande sedan 1967.

Fondförändringar

Swedbank gör kontinuerligt förändringar i fonderna.

Bra grund för fortsatt god utveckling i Exportfond

2010-12-07

- Svensk exportindustri står mycket stark, inte minst med starka positioner på de allt viktigare tillväxtmarknaderna, och mycket talar för flera goda vinstår framöver. Det menar förvaltarna av Swedbank Robur Exportfond, Ingemar Syréhn och Patrik Naeslund.

Fonden har flera gånger vunnit utmärkelser för bästa Sverigefond, vad har ni gjort för att lyckas så bra med förvaltningen?

– Vi har följt de svenska exportbolagen länge och känner dem väl. Detta ger en bra känsla för vad bolagen kan prestera över tiden och om marknaden prisar in detta eller inte. Även om fonden av naturliga skäl har en hög andel mer konjunkturkänsliga bolag inom framför allt verkstadssektorn, viktar vi periodvis upp de mer defensiva exportbolagen för att minska risken i portföljen. Vi har då exempelvis haft mycket stora positioner i hälsovårdsbolag såsom Getinge och Elekta.

Hur ska man se på Exportfonden i relation till Swedbank Roburs Sverigefond?

– Jämfört med en bredare Sverigefond har Exportfonden i ett kortsiktigt perspektiv en högre chans/risk genom sin mer koncentrerade och mer konjunkturkänsliga portfölj. Exempelvis ingår inte banker, fastighetsbolag, servicebolag och handelsbolag i fonden. Här måste man som sparare fråga sig själv vad man tror om konjunktur- och börsutveckling. Lite förenklat passar Exportfonden bäst ju mer positiv man är. I ett längre tidsperspektiv har Exportfonden varit svårslagen. De senaste tio åren har fonden stigit med 174 procent att jämföra med 93 procent för Swedbank Robur Sverigefond MEGA och 49 procent för den genomsnittliga Sverigefonden.

Vad har ni för strategi i fonden just nu?

– Vi gör löpande justeringar men tror på fortsatt återhämtningspotential och vinsttillväxt i de bolag som väger tungt. Allra tyngst väger Volvo och Sandvik med cirka 10 procent vardera.

Exportfonden har gått väldigt bra både 2009 och 2010. Är det för sent att gå in i fonden nu?

– Mot slutet av 2008 genomfördes mer genomgripande förändringar av innehaven i syfte att skapa en mer koncentrerad portfölj. Andelen innehav i det närmaste halverades och positionerna blev tydligare i flera kvalitetsbolag i verkstadssektorn med pressade aktiekurser såsom Atlas Copco, Alfa Laval, Sandvik och Volvo. Sedan dess har återhämtningen i dessa bolags vinster och aktiekurser varit spektakulär med i många fall flera hundra procents kursuppgångar från botten. Det mest sannolika är därmed att vi under 2011 går in i en lugnare fas när börskurserna mer växer med bolagens vinster. Svensk exportindustri står mycket stark, inte minst med starka positioner på de allt viktigare tillväxtmarknaderna, och mycket talar för flera goda vinstår framöver. Bolagens värderingar är generellt inte höga om detta huvudscenario infrias vilket ger en bra grund för en fortsatt bra utveckling för fonden.

Svanen

Spara i fonder med Svanenmärke

Vårt nyhetsbrev

Nyhetsbrevet om ägarstyrning och hållbarhet.

Stäng Skriv ut