Den här webbplatsen använder kakor (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. En del av dessa kakor är tredjepartskakor. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att kakor används. Läs mer om kakor och hur du kan stänga av dem.

Till textinnehållet på sidan. Tryck Alt+S

Swedbanks kapitalförvaltare - vår historia

Var tredje svensk sparar i Swedbanks fonder. Vi har jobbat med fonder och fondsparande sedan 1967.

Fondförändringar

Swedbank gör kontinuerligt förändringar i fonderna.

Aktuell debatt om premiepensionssystemet

2013-08-26

Idag går Fondbolagens förening ut i ett pressmeddelande och slår ett slag för premiepensionssystemet (PPM). Argument lyfts fram som visar att systemet varit framgångsrikt, trots de många kriser som varit på finansmarknaderna sedan pensionssystemet infördes.

Premiepensionssystemet har debatterats flitigt den senaste tiden. Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfvén är en av dem som gått till hårt angrepp och tycker att systemet bör avskaffas. Han hävdar att det både är för dyrt och för dåligt.

Pågående debatt

Flera utredningar har presenterats under våren som lagt grund för vidare diskussioner om premiepensionssystemets vara eller icke vara, både i media och andra offentliga sammanhang. Många menar dock att det finns en god grundtanke med att ge människor möjlighet och själva ta ansvar och påverka sin pension och hur den förvaltas. Och att det är positivt att man kan välja risknivå och placeringsprofil på en del av sin pension. Samtidigt verkar det finnas en tydlig samstämmighet kring behovet att systemet ses över och utvecklas samt att fondutbudet görs mer lättöverskådligt och förståeligt.

Ett framgångsrikt system

Fondbolagens förening lyfter flera argument i det dagsfärska pressmeddelandet och menar att Stefan Löfvén, inte baserar sitt uttalande på korrekt fakta och hävdar att det finns flera argument som visar att systemet varit framgångsrikt.
Läs hela pressmeddelandet Stefan Löfven felinformerad om premiepension 

Transfer - topprankade pensionsfonder

För att kunna erbjuda premiepensionsspararna en bra förvaltning har Swedbank Robur tagit fram generationsfonderna Transfer, som tilldelats högsta betyg av fondanalysföretaget Morningstar (se separat artikeln nedan). Tanken bakom dessa fonder är just en tydlig minskning av fondens risk, ju närmare pensioneringen spararen kommer samt att fondförvaltaren under hela spartiden inte tar onödiga risker.

-  För många kan det få negativa konsekvenser om pensioneringstiden sammanfaller med ett börsras om man samtidigt har en hög risk i sitt premiepensionssparande, säger David Stenlund som förvaltar Swedbank Roburs Transferfonder. Väljer man ett högriskalternativ bygger det på att man som sparare är väldigt aktiv själv. Då kan det gå bra, men som mer passiv sparare kan det bli riktigt tokigt med en för hög risk, framför allt när man närmar sig pensioneringen.

Bekvämt sparande

-  Fördelarna med att pensionsspara i Transferfonderna är att det är ett bekvämt sparande, fortsätter David Stenlund. Att spara i en Transferfond innebär att man får ett pensionssparande som är anpassat efter sin ålder, som successivt blir säkrare och säkrare ju närmre pensionsdagen kommer. Spararen behöver inte heller tänka på att göra några omplaceringar själv, utan det tar vi som förvaltare hand om.


Så fungerar Swedbank Robur Transfer

• Transfer är så kallade generationsfonder, det vill säga en speciell typ av blandfonder där fördelningen mellan aktier och räntebärande värdepapper förändras över tiden
• Fonderna vänder sig till sparare födda på 50-, 60-, 70- och 80-talet.
• Fonderna innehåller mest aktier när det är lång tid kvar till pension. Sedan flyttas pengarna successivt över till räntebärande värdepapper allt eftersom pensionen närmar sig.
• Fonderna innehåller svenska och utländska aktier och svenska räntebärande värde-papper. Andelen svenska aktier blir större ju närmare pensionstidpunkten man kommer.
• Förvaltarna kan variera aktieandelen +/- 10 procentenheter från normalfördelningen, för att kunna skapa en så god avkastning som möjligt.
• Fonderna kommer att innehålla en viss andel aktier även under utbetalningstiden.

Läs mer från tidigare artikel Höga betyg till Swedbank Roburs Transferfonder

Svanen

Spara i fonder med Svanenmärke

Vårt nyhetsbrev

Nyhetsbrevet om ägarstyrning och hållbarhet.

Stäng Skriv ut