Den här webbplatsen använder kakor (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. En del av dessa kakor är tredjepartskakor. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att kakor används. Läs mer om kakor och hur du kan stänga av dem.

Till textinnehållet på sidan. Tryck Alt+S

Swedbanks kapitalförvaltare - vår historia

Var tredje svensk sparar i Swedbanks fonder. Vi har jobbat med fonder och fondsparande sedan 1967.

Fondförändringar

Swedbank gör kontinuerligt förändringar i fonderna.

Ethica Offensiv slås ihop med Ethica Sverige Global

2013-08-07

Swedbank Robur fortsätter arbetet med att se över fondutbudet i syfte att skapa ett attraktivt erbjudande med hög kvalitet. Swedbank Robur Ethica Offensiv läggs därför ihop med Ethica Sverige Global den 17 oktober 2013. Ethica Sverige Global ändras och byter namn till Ethica Global i samband med sammanläggningen.

Swedbank Robur arbetar kontinuerligt med att utveckla fondförvaltningen för att öka möjligheterna till god avkastning i fonderna, men också för att tydliggöra vårt fondutbud och göra det enklare att vara kund.

Ethica Offensiv tas bort

Intresset för hållbarhetsfonden Swedbank Robur Ethica Offensiv har varit relativt lågt och Swedbank Robur har därför beslutat att lägga samman fonden med Swedbank Robur Ethica Sverige Global den 17 oktober 2013. Ethica Sverige Global byter namn till Ethica Global strax efter fondsammanläggningen och ändrar placeringsinriktning till att i fortsättningen vara en ren globalfond med hållbarhetsinriktning. Ethica Global har en lägre förvaltningsavgift än Ethica Offensiv, 1,42 procent jämfört med 1,74 procent. Fonderna har samma risknivå, riskklass 6 av 7.

Ethica Sverige och Ethica Global i PPM

Många sparare vill välja hållbarhetsfonder för sitt pensionssparande. Ethica Offensiv är inte valbar inom premiepensionssystemet. Det är däremot Ethica Sverige Global. Efter förändringen av fonden kommer det att finnas en hållbarhetsfond som placerar i Sverige (Ethica Sverige) och en som placerar i hela världen (Ethica Global).

Detta händer vid sammanläggningen

  • Sammanläggningen av fonderna genomförs torsdagen den 17 oktober 2013 och medför inga kostnader varken för dig som sparar i Ethica Offensiv eller Ethica Sverige Global.
  • Inför sammanläggningen kan du lägga köp- eller säljorder i Ethica Offensiv och Ethica Sverige Global till och med tisdagen den 15 oktober klockan 16.00. Observera att vid försäljning av fondandelar betalar du skatt på eventuella kapitalvinster, med undantag för sparande inom pensions- och försäkringssparande samt inom ramen för Investeringssparkonto.
  • Order om köp och försäljning av andelar som kommit Swedbank Robur tillhanda efter klockan 16.00 den 15 oktober behandlas inte förrän på måndagen den 21 oktober och genomförs till den andelskurs som räknas fram efter klockan 16.00 denna dag.
  • Eventuella månadsöverföringar i Ethica Offensiv ställs automatiskt om till Ethica Sverige Global (under namnändring till Ethica Global). 
  • Sammanläggningen av fonderna medför inga skattekonsekvenser för dig som är skattskyldig i Sverige och naturligtvis medför den inte heller några kostnader. 
  • När sammanläggningen sker den 17 oktober kommer du att få fondandelar i Ethica Sverige Global (under namnändring till Ethica Global) som motsvarar det marknadsvärde du då har i Ethica Offensiv.

Har du några frågor med anledning av sammanläggningen eller ditt fondsparande är du alltid välkommen att kontakta närmaste Swedbank- eller Sparbankskontor.

Brev om sammanläggningen av Ethica Offensiv och Ethica Sverige Global (pdf)

Många förändringar i våra fonder 2013

 

 

 

Svanen

Spara i fonder med Svanenmärke

Vårt nyhetsbrev

Nyhetsbrevet om ägarstyrning och hållbarhet.

Stäng Skriv ut