Den här webbplatsen använder kakor (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. En del av dessa kakor är tredjepartskakor. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att kakor används. Läs mer om kakor och hur du kan stänga av dem.

Till textinnehållet på sidan. Tryck Alt+S
En man som talar i mobil

I huvudet på en kapitalförvaltare

Förvaltarbloggen "I huvudet på en kapitalförvaltare" har som avsikt att både utbilda, underhålla och vänder sig till dig som fondsparar, är intresserad av fonder och nyfiken på vad som händer i en förvaltares vardag och inom finansbranschen.*

* Alla åsikter och slutsatser i förvaltarbloggen görs enbart utifrån ett förvaltarperspektiv. När det gäller råd kring ditt fondsparande rekommenderar vi att du tar kontakt med en rådgivare på ditt bankkontor.

Ökat fokus på aktieägarvärde i Japan

2017-04-19 10:19

Många bolag i Japan ser inte nödvändigtvis sina aktieägare som främsta intressenter. Korsägande, där bolagen äger varandra, är vanligt och ses som ett sätt att vårda relationer med kunder och leverantörer. Detta har medfört att bolagen i Japan inte drivits lika effektivt som i andra utvecklade länder vilket bl a resulterat i att avkastning på egat kapital generellt är lägre.

För att få igång tillväxt och inflation i landet har regeringen bl a fokuserat på strukturella reformer. En av dessa är corporate governance reform för noterade bolag. Helt enkelt förbättra hur bolagen ägs och styrs för att möjliggöra en bättre långsiktig utveckling och konkurrenskraft.

Dagens kod för corporate governance i Japan kom till stånd under 2015 och om den inte efterlevs av bolagen måste de förklara varför. Förenklat ökar efterlevnaden av koden förtroendet och investeringsviljan bland investerare. Även om det går långsamt är vi i alla fall på väg i rätt riktning och allt annat lika skapar det över tid förutsättningar för höjda aktievärderingar och bättre avkastning för våra fondsparare.

Thomas Karlsson, förvaltare Japanfonden

Kategori:

Kommentarsfriskrivning

(Friskrivning före kommentarsfunktionalitet (endast anonyma kommentarer).
Vi välkomnar och värdesätter dina kommentarer. Du kan kommentera anonymt genom att bara ange ditt namn eller alias. Kommentarer kommer att modereras och om de innefattar ovårdat språk. Om de innehåller olämpliga länkar eller meddelanden med marknadsföringssyfte kommer de att tas bort. Se uppförandekodenom du är osäker.
 

 


Stäng Skriv ut