Den här webbplatsen använder kakor (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. En del av dessa kakor är tredjepartskakor. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att kakor används. Läs mer om kakor och hur du kan stänga av dem.

Till textinnehållet på sidan. Tryck Alt+S
En man som talar i mobil

I huvudet på en kapitalförvaltare

Förvaltarbloggen "I huvudet på en kapitalförvaltare" har som avsikt att både utbilda, underhålla och vänder sig till dig som fondsparar, är intresserad av fonder och nyfiken på vad som händer i en förvaltares vardag och inom finansbranschen.*

* Alla åsikter och slutsatser i förvaltarbloggen görs enbart utifrån ett förvaltarperspektiv. När det gäller råd kring ditt fondsparande rekommenderar vi att du tar kontakt med en rådgivare på ditt bankkontor.

Fråga: Hur fördubblar jag mitt kapital?

2017-03-02 12:19

Fråga: Hur fördubblar jag mitt kapital? Svar: via rule of 72!
Inom förvaltning talar vi hela tiden också om procent. Börskurser och hela aktiemarknaden går upp eller ner med si och så många procent på en dag eller på ett år. Men hur mycket är egentligen en procent? Och vad innebär en procentuell tillväxt över tiden?
Tumregeln heter rule of 72! Rule of 72 eller faktiskt 7,2 är ett synnerligen elegant sätt att med huvudräkning beräkna ditt kapitals tillväxt och möjlighet till förbubbling.
Så här fungerar det. Om du har en procentuell tillväxt med 7,2 % per år så har ditt kapital fördubblas efter 10 år! Lika elegant fungerar det om ditt kapital växer med 10 % per år. Det fördubblats då på 7,2 år! För, till exempel, halva tillväxten, 3,6 % per år, tar det 20 år för kapitalet att fördubblas.
Jag noterar att Swedbank via årets satsning Första Pensionshjälpen satsar på att utbilda framför allt yngre kunder i värdet av att tänka långsiktigt och bygga upp ett kapital.
Det bästa tipset till alla är att låta tiden göra jobbet. Einstein kallade ränta på ränta effekten den starkaste kraften i Universum.

Per Solvin
Förvaltare av globala aktier

Kategori:

Kommentarsfriskrivning

(Friskrivning före kommentarsfunktionalitet (endast anonyma kommentarer).
Vi välkomnar och värdesätter dina kommentarer. Du kan kommentera anonymt genom att bara ange ditt namn eller alias. Kommentarer kommer att modereras och om de innefattar ovårdat språk. Om de innehåller olämpliga länkar eller meddelanden med marknadsföringssyfte kommer de att tas bort. Se uppförandekodenom du är osäker.
 

 


Stäng Skriv ut