Vi använder kakor (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse på webben. Genom att besöka vår webbplats accepterar du vårt användande av kakor.

Till textinnehållet på sidan. Tryck Alt+S
En man som talar i mobil

I huvudet på en kapitalförvaltare

Förvaltarbloggen "I huvudet på en kapitalförvaltare" har som avsikt att både utbilda, underhålla och vänder sig till dig som fondsparar, är intresserad av fonder och nyfiken på vad som händer i en förvaltares vardag och inom finansbranschen.*

* Alla åsikter och slutsatser i förvaltarbloggen görs enbart utifrån ett förvaltarperspektiv. När det gäller råd kring ditt fondsparande rekommenderar vi att du tar kontakt med en rådgivare på ditt bankkontor.


Utdelning ger utdelning

2017-02-21 18:13

224 miljarder SEK väntas svenska börsnoterade bolag dela under 2017 baserat på utdelningsförslagen i samband med bokslutsrapporterna. Huvuddelen är ordinarie utdelning men vissa bolag sockrar med extrautdelning. Till det ska läggas återköp av aktier. Därmed fortsätter återföringen till aktieägarna att öka år för år och uppvisa en mycket större stabilitet än själva underliggande vinstutveckling. Med utdelningsförslaget signalerar bolagets styrelse sin framtidsutsikt. Många styrelser är optimistiska och föreslår högre utdelning än vad marknaden trott. Trots Brexit, valet av Trump, hot om handelskrig och stundande val i flera europeiska länder (med den andra valomgången i Frankrike 7 maj som potentiellt största kioskvältare) ter sig de ekonomiska förutsättningarna bättre än på många år. Flera bolag har vittnat om en kraftig förbättring i Kina, råvarupriser har stigit på bred front, Europa utvecklas allt bättre och därtill bottenkänning i några utvecklingsmarknader. Sist men inte minst USA:s löften om stora skattelättnader och infrastruktursatsningar. Detta sammantaget talar för en vinstförbättring för många cykliska bolag. Historien har dock lärt oss att börsbakslagen kommer när och där vi minst anar det. Beaktar vi att många börser, inte minst i Sverige, är nära högstanivå ger hög direktavkastning en välbehövlig krockkudde. Krockkuddens/utdelningens storlek på 224 mdr SEK kan ställas i relation till det totala inflödet i svenskregistrerade fonder vilket ökade med 75 mdr SEK under 2016.
Swedbank Roburs har två fonder - Sweden High Dividend respektive Global High Dividend som uteslutande investerar i aktier med hög direktavkastning. Stockholmsbörsens direktavkastning ligger kring 3,3% och innehaven i Sweden High Dividend har en genomsnittlig direktavkastning på ca 5,5% som återinvesteras i fondens 15-20 aktieinnehav. Därtill sker ett aktiv bolagsval (stock-picking) för att utöver själva utdelningen även uppnå så hög riskjusterad avkastning som möjligt. Strategin att har gett utdelning: Fonden har 5 stjärnor i Morningstar. De senaste fem åren har fonden (efter avgift) ökat 116% vilket till exempel kan jämföras med Avanza Zero som stigit 73%.

Patric Naeslund
Portfolio Manager Swedish Equities

Kategori:


”Getting away with murder”

2017-02-21 18:12
Visa hela inlägget
Kategori:


Inre är viktigare än yttre

2017-02-17 0:00
Visa hela inlägget
Kategori:


Den perfekta presenten

2017-02-15 0:00
Visa hela inlägget
Kategori:


Idag firar vi på Swedbank Hjärtedagen!

2017-02-14 9:12
Visa hela inlägget
Kategori:


Den svenska fastighetsmarknaden är glödhet

2017-02-10 0:00
Visa hela inlägget
Kategori:


Return of inflation risk

2017-02-06 20:37
Visa hela inlägget
Kategori:


En ny typ av seniora bankobligationer

2017-02-02 0:00
Visa hela inlägget
Kategori:


Trumps rivstart kan få konsekvens

2017-02-01 21:02
Visa hela inlägget
Kategori:


Trump och Autos

2017-01-31 0:00
Visa hela inlägget
Kategori:


Stäng Skriv ut