Vi använder kakor (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse på webben. Genom att besöka vår webbplats accepterar du vårt användande av kakor.

Till textinnehållet på sidan. Tryck Alt+S

Swedbanks kapitalförvaltare - vår historia

Varannan svensk sparar i Swedbanks fonder. Vi har jobbat med fonder och fondsparande sedan 1967.

Fondförändringar

Swedbank gör många förändringar i fondutbudet.

Pär Bäckman - Corporate Information Manager Swedbank Robur

Swedbank Robur och Swedbank inför Norman-belopp för fonder

2012-08-30

Från 30 augusti redovisar Swedbank Robur och Swedbank, i likhet med de flesta stora aktörer, avgiftsnyckeltalet Norman-beloppet. Norman-beloppet är en prognos för sammanlagda kostnaden i en fond för ett månadssparande på 1 000 kronor i tio år och ett av flera sätt att jämföra fonder.

Norman-beloppet, döpt efter finansmarknadsminister Peter Norman, sågs första gången hos Morningstar i våras. Nyckeltalet är en prognos för den sammanlagda kostnaden i fonden för ett sparande på 1 000 kronor per månad i tio år. Prognosen räknas fram utifrån antagandet om en real tillväxt på sex procent per år för aktiefonder, fyra procent för blandfonder och två procent för räntefonder. Prognosen beräknas som skillnaden mellan det resultat som skulle kunna uppnås om sparandet fick växa helt utan avgifter och det belopp som spararen skulle kunna få ut efter avdragna avgifter efter tio år.

Norman-beloppet – ett av flera sätt att jämföra fonder

Norman-beloppet är ett av flera sätt att jämföra och utvärdera fonder och de flesta större aktörer har valt att visa det för sina fonder.

- Vi välkomnar en öppen redovisning av bland annat avgifter för ett fondsparande, säger Pär Bäckman, Corporate Information Manager på Swedbank Robur. Att olika fonder jämförs på ett helt likartat sätt ökar öppenheten och ger dig som sparar ytterligare en möjlighet att jämföra olika fonder.

Norman-beloppet tar däremot inte hänsyn till risk och avkastning, som också är viktiga faktorer vid en fondutvärdering. Både en billig och en dyr fond kan i slutändan ge bästa avkastning under spartiden – eller sämsta avkastning. I anslutning till Norman-beloppet finns därför även Fondbolagens förenings räknesnurra för fonder. Den ger dig möjlighet att räkna på hur sparbelopp, spartid, avkastning och avgifter tillsammans påverkar ditt sparande.

Norman-beloppet införs successivt under hösten

Norman-beloppet visas både som en separat kolumn i fondlistan och på fondfaktasidorna på swedbankrobur.se. Fondtorget på swedbank.se redovisar till att börja med Norman-beloppet enbart i fondlistan, under fliken Avgifter. I november kompletteras även internetbanken och fondernas detaljsidor med nyckeltalet.

Norman-beloppet i Swedbank Roburs fondlista

Norman-beloppet i Swedbanks fondlista

Ansvarsfulla investeringar, ägarstyrning och hållbarhet i fonder

Prenumerera vårt nyhetsbrev

Förvaltarbloggen

Spärra kort

Är du kund hos Swedbank och Sparbankerna?
Få svar på dina frågor direkt på Facebook.

Stäng Skriv ut