Den här webbplatsen använder kakor (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. En del av dessa kakor är tredjepartskakor. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att kakor används. Läs mer om kakor och hur du kan stänga av dem.

Till textinnehållet på sidan. Tryck Alt+S

Swedbanks kapitalförvaltare - vår historia

Var tredje svensk sparar i Swedbanks fonder. Vi har jobbat med fonder och fondsparande sedan 1967.

Fondförändringar

Swedbank gör kontinuerligt förändringar i fonderna.

Sågade storfonden Technology utklassar börsen

2012-03-23

En av Sveriges största och mest utskällda fonder har i tysthet tagit revansch – mycket tack vare amerikanska it-jätten Apple.
- Vi har ett oförtjänt dåligt rykte, säger förvaltaren Anders Ramsten i en intervju på di.se.

Swedbank Robur Contura har lyfts fram som ett paradexempel på hur fel det blev med PPM-systemet. Fram till år 2000 var Contura-fonden en framgångssaga och kombinationen av 75 procent it-aktier och 25 procent läkemedel gjorde att fonden steg över 500 procent på fem år.

Cirka 700 000 svenskar valde också Contura när PPM startade år 2000. Då sprack it-bubblan och fonden mer än halverades i värde.

Nu har förvaltarna tagit revansch. Fonden har de senaste fem åren stigit 25 procent, i år är fonden upp 15 procent. Det kan jämföras med Stockholmsbörsen som är ned 14,8 procent sedan 2007 och i år har stigit 10 procent.

Fonden har i dag 250 000 PPM-sparare vilket gör den till systemets tredje största fond. De sparar numera i en renodlad it-fond. För en månad sedan slogs nämligen Contura ihop med Kommunikationsfond, hälsodelen såldes ut och den ”nya” fonden döptes till Swedbank Robur Technology.

Utskälld fond går bättre än börsen - di.se

USA och Technology i fokus i Fondnytt mars

Svanen

Spara i fonder med Svanenmärke

Vårt nyhetsbrev

Nyhetsbrevet om ägarstyrning och hållbarhet.

Stäng Skriv ut