Vi använder kakor (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse på webben. Genom att besöka vår webbplats accepterar du vårt användande av kakor.

Till textinnehållet på sidan. Tryck Alt+S

Swedbanks kapitalförvaltare - vår historia

Varannan svensk sparar i Swedbanks fonder. Vi har jobbat med fonder och fondsparande sedan 1967.

Fondförändringar

Swedbank gör många förändringar i fondutbudet.

Sågade storfonden Technology utklassar börsen

2012-03-23

En av Sveriges största och mest utskällda fonder har i tysthet tagit revansch – mycket tack vare amerikanska it-jätten Apple.
- Vi har ett oförtjänt dåligt rykte, säger förvaltaren Anders Ramsten i en intervju på di.se.

Swedbank Robur Contura har lyfts fram som ett paradexempel på hur fel det blev med PPM-systemet. Fram till år 2000 var Contura-fonden en framgångssaga och kombinationen av 75 procent it-aktier och 25 procent läkemedel gjorde att fonden steg över 500 procent på fem år.

Cirka 700 000 svenskar valde också Contura när PPM startade år 2000. Då sprack it-bubblan och fonden mer än halverades i värde.

Nu har förvaltarna tagit revansch. Fonden har de senaste fem åren stigit 25 procent, i år är fonden upp 15 procent. Det kan jämföras med Stockholmsbörsen som är ned 14,8 procent sedan 2007 och i år har stigit 10 procent.

Fonden har i dag 250 000 PPM-sparare vilket gör den till systemets tredje största fond. De sparar numera i en renodlad it-fond. För en månad sedan slogs nämligen Contura ihop med Kommunikationsfond, hälsodelen såldes ut och den ”nya” fonden döptes till Swedbank Robur Technology.

Utskälld fond går bättre än börsen - di.se

USA och Technology i fokus i Fondnytt mars

Ansvarsfulla investeringar, ägarstyrning och hållbarhet i fonder

Prenumerera vårt nyhetsbrev

Förvaltarbloggen

Spärra kort

Är du kund hos Swedbank och Sparbankerna?
Få svar på dina frågor direkt på Facebook.

Stäng Skriv ut