Vi använder kakor (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse på webben. Genom att besöka vår webbplats accepterar du vårt användande av kakor.

Till textinnehållet på sidan. Tryck Alt+S

Swedbanks kapitalförvaltare - vår historia

Varannan svensk sparar i Swedbanks fonder. Vi har jobbat med fonder och fondsparande sedan 1967.

Fondförändringar

Swedbank gör många förändringar i fondutbudet.

Swedbank Robur och Lundin Petroleum

2012-03-15

Den senaste tiden har det skrivits mycket i massmedia om Lundin Petroleum. Inte minst Aftonbladet har haft flera artiklar.

Frågan är till stor del om bolaget gjort sig skyldigt till brott mot de mänskliga rättigheterna. Det pågår för närvarande utredningar om detta och det som utreds är om Lundin har begått brott mot folkrätten i Sudan i slutet av 1990-talet och början av 2000-talet.

I Swedbank Roburs hållbarhetsfonder, Ethica-fonderna, finns inte Lundin Petroleum med sedan lång tid tillbaka eftersom bolaget inte uppfyller de hållbarhetskrav som ställs i dessa fonder. Det gör Ethica-fonderna till ett lämpligt val för de kunder som inte vill ha någon placering där Lundin Petroleum ingår. Ethica-fonderna ställer långtgående och hårda krav på bolagens arbete med hållbarhet (miljö, mänskliga rättigheter, arbetstagares rättigheter och affärsetik) och dessa krav uppfylls idag inte av Lundin Petroleum.

I några av Swedbank Roburs andra fonder som inte har särskild hållbarhetsinriktning finns Lundin Petroleum med, vilket massmedia ställt frågor om. Lundin Petroleum har i dag dock ingen verksamhet i Sudan utan bolaget bedriver nu sin huvudsakliga verksamhet i Europa och Sydostasien.
- För dessa fonders räkning följer vi händelseutvecklingen och de utredningar som pågår noga. Vårt fortsatta ställningstagande till vårt ägande i Lundin är beroende av resultatet av detta. säger Marianne Nilsson, ansvarig för ägarfrågor i en kommentar.

Swedbank Roburs hållbarhetsarbete

Ansvarsfulla investeringar, ägarstyrning och hållbarhet i fonder

Prenumerera vårt nyhetsbrev

Förvaltarbloggen

Spärra kort

Är du kund hos Swedbank och Sparbankerna?
Få svar på dina frågor direkt på Facebook.

Stäng Skriv ut