Den här webbplatsen använder kakor (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. En del av dessa kakor är tredjepartskakor. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att kakor används. Läs mer om kakor och hur du kan stänga av dem.

Till textinnehållet på sidan. Tryck Alt+S

Swedbanks kapitalförvaltare - vår historia

Var tredje svensk sparar i Swedbanks fonder. Vi har jobbat med fonder och fondsparande sedan 1967.

Fondförändringar

Swedbank gör kontinuerligt förändringar i fonderna.

Fem Allemansfonder blir en - Allemansfond Komplett

2012-01-18

I mitten på april läggs Swedbank Roburs Allemansfonder samman till en fond, och byter samtidigt namn till Allemansfond Komplett. Förändringen är en naturlig del i vårt pågående arbete med att utveckla och förtydliga vårt kunderbjudande för att anpassa oss till vår omvärld och möta behoven från våra sparare.

Som Nordens ledande kapitalförvaltare känner vi ett extra stort ansvar att kontinuerligt se över vårt kunderbjudande och våra arbetssätt samt utvärdera vår förmåga att möta våra sparares behov och önskemål. Vår ambition är nu att utveckla ett produktsortiment som känns tydligt, rätt och attraktivt - för att möjliggöra god avkastning till dig som kund.

Under 2011 höjde vi ambitionerna inom förvaltningen och påbörjade ett omfattande arbete med att tydliggöra och – där det finns behov – aktualisera våra produkter. Sammanläggningen av Allemansfonderna är en del i detta förbättringsarbete.

Mer global inriktning

När Allemansfondsparandet startade på 80-talet placerade denna typ av fonder bara i Sverige. Sedan dess har fonderna vuxit sig stora och marknadsförutsättningarna har ändrats. Vi gör därför ett antal förändringar i placeringsinriktningen.

I samband med hopslagningen minskar vi andelen Sverige för att skapa en mer balanserad riskprofil. Från idag två tredjedelar i Sverige och en tredjedel utomlands till en tredjedel Sverige och två tredjedelar utomlands. Den svenska prägeln är kvar, för att du som kund även i fortsättningen ska få tillgång till vår framgångsrika Sverigeförvaltning.

Förändringarna gör att fonden får en mer balanserad riskprofil, eftersom placeringarna sprids till bolag över hela världen. Detta är positivt för dig som sparar eftersom det ger fondförvaltaren större flexibilitet och därmed bättre förutsättningar att leverera god avkastning på ditt sparande.

Fondsammanläggningar och namnbyte

Förändringarna i Allemansfond sker vid flera tillfällen i april. Den 14 april går Allemansfond I, II och V upp i Allemansfond Komplett (nuvarande Allemansfond IV).
Den 16 april byter Allemansfond IV namn till Allemansfond Komplett och den nya placeringsinriktningen införs. Den 21 april läggs Allemansfond III samman med Allemansfond Komplett (nuvarande Allemansfond IV).

Detta händer vid sammanläggningen 14 april

  • Sammanläggningen sker genom att Allemansfond I, II och V går upp i Allemansfond Komplett (nuvarande Allemansfond IV). Detta genomförs lördagen den 14 april 2012. Det medför inga kostnader för dig.
  • Du kan som vanligt köpa och sälja andelar utan extra kostnader i Allemansfond I, II, V till och med torsdagen den 12 april 2012 klockan 16.00. Om du säljer dina fondandelar betalar du skatt på eventuella kapitalvinster, med undantag för sparare inom pensions- och försäkringssparande.
  • Köp och försäljningar som kommer in efter klockan 16.00 torsdagen den 12 april behandlas först på onsdagen den 18 april och genomförs till den andelskurs som räknas fram efter klockan 16.00 denna dag.
  • Under samma tid stängs direktutbetalningsfunktionen och pengarna för en försäljning utbetalas tidigast under onsdag kväll den 18 april.
  • Eventuella månadsöverföringar i Allemansfond I, II eller V ställs automatiskt om till Allemansfond Komplett (nuvarande Allemansfond IV).

Detta händer vid sammanläggningen 21 april

  • Sammanläggningen sker genom att Allemansfond III går upp i Allemansfond Komplett (nuvarande Allemansfond IV) och görs lördagen den 21 april. Den medför inga kostnader för dig.
  • Du kan som vanligt köpa och sälja andelar utan extra kostnader i Allemansfond III till och med torsdagen den 19 april klockan 16.00. Om du säljer dina fondandelar betalar du skatt på eventuella kapitalvinster, med undantag för sparare inom pensions- och försäkringssparande.
  • Köp och försäljningar som kommer in efter klockan 16.00 torsdagen den 19 april behandlas först på onsdagen den 25 april och genomförs till den andelskurs som räknas fram efter klockan 16.00 denna dag.
  • Under samma tid som ovan stängs också direktutbetalningsfunktionen och pengarna för en försäljning utbetalas tidigast under onsdag kväll den 25 april.
  • Eventuella månadsöverföringar i Allemansfond III ställs automatiskt om till Allemansfond Komplett (nuvarande Allemansfond IV).

Frågor och svar

Kundbrev (pdf)

Samlingssida fondförändringar

Svanen

Spara i fonder med Svanenmärke

Vårt nyhetsbrev

Nyhetsbrevet om ägarstyrning och hållbarhet.

Stäng Skriv ut