Vi använder kakor (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse på webben. Genom att besöka vår webbplats accepterar du vårt användande av kakor.

Till textinnehållet på sidan. Tryck Alt+S

Swedbanks kapitalförvaltare - vår historia

Varannan svensk sparar i Swedbanks fonder. Vi har jobbat med fonder och fondsparande sedan 1967.

Fondförändringar

Swedbank gör många förändringar i fondutbudet.

Ung man som lyssnar på musik
Allt fler lyssnar på poddar

Microcaps första investering i onoterat bolag

2017-09-22

Microcap är en nystartad småbolagsfond med fokus på innovativa bolag på den nordiska marknaden. Nu gör fonden sin första investering i ett onoterat bolag, Acast. Företaget startade 2014 och driver en plattform för podcasts. Fondens förvaltare Erik Sprinchorn berättar mer.

- Podcasts, även kallat poddar, utpekas av många bedömare som framtidens radio. Lyssnandet växer med cirka 30 procent per år och i åldersgruppen 20-35 år lyssnar över hälften på podcasts regelbundet. Acast är en stockholmsbaserad internationell plattform för podcasts. Intäkterna kommer primärt från reklam och delas med anslutna podcasters. Bolaget är lönsamt och tar nu in kapital för att möjliggöra vidare expansion. Vi är glada att kunna bidra i detta, kommenterar Erik Sprinchorn.

Varför passar det i fonden?

- Microcap ska investera i mindre, växande bolag med innovativa affärsmodeller. Acast är allt detta. De använder teknik för att skapa en konsumentorienterad skalbar affärsmodell. Bolaget är också typiskt och representativt för vad som gör Stockholm och Sverige till ett av världens mest innovativa ställen. Nu när tekniken är mer mjukvaruorienterad och konsumentinriktad uppstår innovativa kluster i urbana miljöer som Berlin, London eller Stockholm.

- Sverige har också fördelen av att ha utgjort testmarknad för ny teknik under lång tid och att vi har en IT-litterat befolkning. Det ger en bra grogrund för att skapa teknikdrivna konsumenttjänster som är tänkta för en global publik direkt, hemmamarknaden är ju så liten. Vi kan inte se det som en slump att bolag som Spotify, Storytel och nu Acast uppstår här, avslutar Erik Sprinchorn.

Försäljningen rusar för Acast – tar in mer kapital (DI Digital)

Mer om Swedbank Robur Microcap

Mer om Acast

Ansvarsfulla investeringar, ägarstyrning och hållbarhet i fonder

Prenumerera vårt nyhetsbrev

Förvaltarbloggen

Spärra kort

Är du kund hos Swedbank och Sparbankerna?
Få svar på dina frågor direkt på Facebook.

Stäng Skriv ut